,

Schoonmaak van kantoren in 5 stappen

De schoonmaak van kantoren is een vak apart. Zelfs veel reinigingsbedrijven slagen er niet om kantoren volledig hygiënisch op te leveren. Sinds de coronacrisis is goede bedrijfshygiëne belangrijker dan ooit. Het voorkomt de verspreiding van vuil, verontreiniging, virussen, bacteriën en bacillen. Op deze pagina ontdekt u stap voor stap hoe u uw kantoor op verantwoorde wijze schoonmaakt. 

Schoonmaak van kantoren: een stappenplan 

De schoonmaak van kantoren is belangrijker dan veel ondernemers denken. Wist u bijvoorbeeld dat een hygiënische werkplek de kans op griep en corona met tot wel tientallen procenten verkleint? En wist u dat u jaarlijks duizenden of misschien wel tienduizenden euro's bespaart wanneer u het ziekteverzuim onder uw personeel terugdringt? 

ziekteverzuim personeel

Het reinigen van uw kantoor is niet alleen prettig om een gezonde en veilige werkomgeving te bieden aan uw personeel. Het is ook een manier om de productiviteit binnen uw bedrijf te vergroten. Een schone werkplek motiveert werknemers namelijk om harder te werken. Een opgeruimde omgeving zorgt namelijk voor een opgeruimd hoofd. En een opgeruimd hoofd zorgt voor een piek in productiviteit. 

1. Ontwikkel met een professioneel reinigingsplan 

Voordat u start met het reinigen van uw kantoor, is het allereerst verstandig om een professioneel reinigingsplan op te stellen. Dit kan bijvoorbeeld op basis van het 5s-model. In dit reinigingsplan noteert u alle informatie die nodig is om de reiniging van uw werkplek te garanderen. Denk daarbij aan de volgende zaken: 

  • Hoe vaak moet er gereinigd worden voor een optimaal resultaat? 
  • Welke middelen en apparaten zijn hiervoor nodig? 
  • Wie voert deze reinigingstaken uit? 
  • Wie draagt de eindverantwoordelijkheid over het reinigingsplan?

Dankzij een professioneel reinigingsplan creëert u structuur in de reiniging van uw kantoor. Hiermee voorkomt u dat de klad erin komt en dat het kantoor vervuild of onhygiënisch raakt. Voordat u start met het opstellen van een reinigingsplan, is het slim om eerst een audit en inventarisatie te laten verrichten.  

smerig kantoor

Tijdens zo'n audit en inventarisatie wordt gekeken wat op dit moment de staat is van uw schoonmaakwerkzaamheden en de middelen die u daarvoor gebruikt. Op basis daarvan kan worden bepaald welke maatregelen er nog nodig zijn om uw reinigingsplan op te stellen. WALO voert deze audit en inventarisatie graag voor u uit. 

2. Kies voor duurzaamheid en energieneutraal reinigen 

Ook binnen bedrijven is er steeds meer aandacht voor verduurzaming. En dat is een goede zaak, zeker op schoonmaakgebied. Vandaag de dag zijn er duurzame middelen en machines beschikbaar die de belasting voor het milieu minimaliseren. Hiermee voldoet u aan uw duurzaamheidsdoelstellingen en creëert u toch een schoon kantoorpand. 

Bij WALO beschikken we over duurzame schoonmaakmiddelen, maar ook over reinigingsmachines die vloeren kunnen reinigen zonder het gebruik van chemische middelen. Enkel water is genoeg om uw vloeren te reinigen. Dat geldt voor alle soorten vloeren, ook tapijt. 

3. Bespaar tijd en geld met een reinigingsmachine 

Door gebruik te maken van een reinigingsmachine, bespaart u wekelijks vele uren aan schoonmaakwerkzaamheden. En tijd is geld, dus u bespaart er ook een hoop geld mee. Reinigingsmachines zijn er in alle soorten en maten. Voor grote ruimtes, maar ook voor kleine en smalle ruimtes. 

Reinigingsmachines zijn bovendien zeer duurzaam en ergonomisch. Voor uw facilitaire dienst is het ideaal om hier gebruik van te maken. In ons assortiment vindt u schrobzuigmachines, veegmachines en tapijtreinigers. Zo is er altijd een aanbod dat bij u past. 

4. Creëer positieve gedragsverandering onder uw personeel 

Zoals we zojuist al schreven, verkleint een hygiënisch kantoor de kans op besmetting van griep en corona. Als u de continuïteit binnen uw bedrijf wilt maximaliseren, ook in het griepseizoen, raden we u aan om ook uw personeel te betrekken bij het reinigingsplan. Daarmee bedoelen we niet dat ze u hoeven te helpen met schoonmaken, maar dat ze bewust worden gemaakt van het belang van persoonlijke hygiëne. 

handen ontsmetten

WALO geeft uw personeel graag een demo over het belang van persoonlijke hygiëne. Daarin leert uw personeel over het belang van: 

  • De handen reinigen, ontsmetten en verzorgen 
  • De werkplek opruimen en reinigen na gebruik 
  • Het gebruik van handverzorgingsmiddelen die de handen niet uitdrogen 
  • De basisregels rondom corona en het belang daarvan 
  • Het gebruik van PBM's (alleen wanneer nodig)

U kunt uw personeel vervolgens de handvaten bieden die nodig zijn om dit te bereiken. Denk daarbij aan het gebruik van handdesinfectiezuilen, hydraterende zeep en diverse andere professionele reinigingsmiddelen. 

5. Vraag WALO om professioneel advies 

WALO heeft tientallen jaren ervaring in reiniging en hygiëne. Wij adviseren u graag over het opstellen van een professioneel reinigingsplan en het gebruik van de juiste middelen en machines om deze reiniging te professionaliseren. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze adviseurs. 

{{ errors.first("form1.field_1") }}
{{ errors.first("form1.field_3") }}
{{ errors.first("form1.field_2") }}
{{ errors.first("form1.privacy") }}