,

Dit kunt u doen bij wateroverlast (stappenplan)

Inhoudsopgave

Samenvatting
Wateroverlast oplossen in 5 stappen
Wat zijn de oorzaken van wateroverlast?
Wat zijn de gevolgen van wateroverlast?
Welke bedrijven zijn extra gevoelig voor wateroverlast?
Hoe kunt u wateroverlast voorkomen?
Huur met spoed een professionele waterzuiger bij WALO

Samenvatting

  • Belangrijke oorzaken van wateroverlast zijn hevige regenval, overstromingen en defecten in drainagesystemen of sprinklers.
  • Parkeergarages, landbouwbedrijven, bouwplaatsen en industriële bedrijfspanden lopen meer risico op wateroverlast.
  • Voorkom waterschade door een noodplan op te stellen, drainagesystemen en sprinklers te onderhouden en uw gebouw preventief te inspecteren.
  • Verhelp wateroverlast meteen door een professionele waterzuiger te huren.

Wateroverlast heeft grote gevolgen voor uw bedrijf. Het brengt hoge kosten met zich mee, verstoort uw productieprocessen en leidt tot allerlei veiligheidsrisico’s. In deze online guide leggen we uit welke maatregelen u kunt nemen om waterschade te voorkomen en te verhelpen.

Spoedgeval? Bel onze 24/7 incidentenbestrijding op 0187 605 374.

wateroverlast gesprongen pijp

Wateroverlast oplossen in 5 stappen

Wateroverlast is niet altijd te voorkomen. Soms heeft u alle denkbare maatregelen genomen en ontstaat er alsnog een overstroming in uw pand. In dat geval is salvage (het redden en herstellen van beschadigde eigendommen) uw enige redmiddel. Neem daarom met spoed de volgende stappen als u met wateroverlast kampt:

Stap 1. Schakel stroom en gas uit

Water en elektriciteit zijn een gevaarlijke combinatie. Ze kunnen leiden tot elektrocutie en brand.  Schakel uw stroom- en gasvoorziening dus direct uit wanneer u met wateroverlast kampt. Hierdoor voorkomt u veiligheidsrisico’s en zorgt u voor een veilige werkomgeving tijdens herstelwerkzaamheden. Voelt het niet veilig om dit zelf te doen? Bel dan de brandweer voor hulp.

Stap 2. Schakel 24/7 incidentenbestrijding in

U kunt WALO dag en nacht bereiken voor het huren van een professionele waterzuiger. Wij komen dan meteen bij u langs om het water op te zuigen. We maken hiervoor gebruik van een industriële waterzuiger van Tennant. We beschikken over machines voor zowel grote als kleine klussen: van grote opzit-waterzuigers tot kleine achterloop-waterzuigers en robuuste waterstofzuigers.

Bel onze 24/7 incidentenbestrijding

Stap 3. Stel uw waardevolle spullen veilig

Is de incidentenbestrijding gebeld en kunt u uw pand veilig betreden? Stel dan zo snel mogelijk uw waardevolle spullen veilig. Dit kunt u doen door materialen, documenten en apparatuur op planken of rekken te plaatsen of uit het pand weg te halen, zodat ze niet langer in contact komen met water. Ook kunt u beschermende hoezen of zeilen gebruiken om uw spullen te beschermen tegen vocht.

Stap 4. Bestrijd achtergebleven vocht en schimmelgroei

Vocht en schimmelgroei zijn schadelijk voor uw pand, uw spullen en de gezondheid van uw personeel en bezoekers. Neem hier dus meteen maatregelen tegen. Leg natte materialen te drogen en huur een reinigingsteam in om schimmelgroei te voorkomen. WALO adviseert u hier graag over tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Stap 5. Dien een claim in bij de verzekering

Neem contact op met de verzekering en dien een claim in voor de kosten die u hebt gemaakt voor het bestrijden van wateroverlast. Salvage wordt in veel gevallen door uw verzekering gedekt, al zijn daar wel enkele voorwaarden aan verbonden. Wateroverlast dient bijvoorbeeld buiten uw schuld om te zijn ontstaan. Ook worden de kosten vaak maar tot een bepaald bedrag verzekerd. Omdat dit per verzekeringsmaatschappij verschilt, raden we u vooraf aan contact op te nemen met uw verzekeraar.

Tennant T12 wateroverlast

Wat zijn de oorzaken van wateroverlast?

Wateroverlast ontstaat in de meeste gevallen door regen. Hevige regenbuien kunnen het riool overbelasten of uw dak en goten aantasten. Het risico op lekkage is daardoor relatief groot. Ook kan er wegens regenval een overstroming plaatsvinden; vooral in het zuiden van Nederland komt dit regelmatig voor. Naast regen zijn er ook andere oorzaken die tot wateroverlast kunnen leiden:

Wateroverlast door natuurlijke oorzaken

  • Hevige of aanhoudende regenval
  • Sneeuw, smeltwater of ijs
  • Grondwaterstijging
  • Rivieroeverafbraak
  • Bodemverzakking

Wateroverlast door niet-natuurlijke oorzaken

  • Gesprongen waterleiding binnen uw bedrijfspand
  • Verstopping van afvoer, riool en andere drainagesystemen
  • Kapotte sprinklerinstallatie (vaak wegens gebrekkig onderhoud)
  • Ontbrekende groenvoorzieningen voor waterabsorptie
  • Verstoppingen van rivieren of kanalen door puin, afval of sediment

Wat zijn de gevolgen van wateroverlast?

Wateroverlast leidt in veel gevallen ook tot flinke waterschade. Daar kunt u zich weliswaar tegen verzekeren, maar de schadeposten zijn nog steeds groot. Ook wordt de verzekeringspremie na een dergelijk bedrijfsongeval vaak groter. Hieronder vindt u een overzicht van de gevolgen van wateroverlast voor uw bedrijf:

  • Beschadiging van inventaris en apparatuur
  • Structurele schade aan uw gebouwd
  • Verlies van bedrijfsgegevens en documenten
  • Storing van elektrische systemen
  • Onderbreking van bedrijfsactiviteiten
  • Verstoringen in de dagelijkse planning
  • Kosten voor herstel en schoonmaak
  • Verhoogde verzekeringspremies
  • Gezondheidsrisico’s door schimmel- en bacteriegroei
  • Aantasting van de voorraad
  • Reputatieschade bij klanten en leveranciers

Welke bedrijven zijn extra gevoelig voor wateroverlast?

Wateroverlast kan elk bedrijf treffen, ongeacht of u een bedrijfshal, warehouse, loods of kantoorpand heeft. Toch zijn er bepaalde locaties die extra gevoelig zijn voor waterschade. Daarover leest u hieronder meer.

Parkeergarages

Parkeergarages lopen een verhoogd risico op wateroverlast. Dat komt doordat parkeergarages vaak ondergronds zijn, een beperkte natuurlijke afwatering hebben en gevoelig zijn voor grondwaterinfiltratie. Ook zijn parkeergarages vanwege de gebruikte materialen gevoelig voor vocht en schimmelgroei, wat gezondheids- en hygiënerisico’s meebrengt voor klanten en personeel.

Bedrijfspanden met platte daken

Of het nu om warehouses, kantoorpanden of bedrijfshallen gaat: een plat dak leidt tot een verhoogd risico op lekkages. Dat komt doordat de waterafvoer voor een groter deel afhankelijk is van drainage. Wanneer deze verstopt of defect raakt, kan het water het pand in lopen en voor flinke schade zorgen.

Bedrijven langs rivieren of kustgebieden

Bevindt uw bedrijf zich langs een waterbron? Dan is er altijd een risico op overstroming. Zeker bij storm of hevige regenval. Dit kan leiden tot een overstroomde openbare weg en dus ook tot wateroverlast voor uw pand.

Bouwplaatsen met onvoldoende drainage

Wie in de bouw werkt, weet dat het risico op een modderpoel groot is. Veel bouwputten hebben onvoldoende drainage-mogelijkheden, waardoor de bouw bij wateroverlast moet worden stilgelegd. Dit kost een hoop geld en brengt de planning stevig in de war.

Landbouwbedrijven met irrigatiesystemen

Landbouwbedrijven met irrigatiesystemen hebben een verhoogd risico op wateroverlast. Beschadigde of slecht onderhouden irrigatiesystemen kunnen lekken, waardoor water ongecontroleerd op het land of in de schuur of loods terechtkomt. Slechte drainage zorgt er bovendien voor dat overtollig water niet weg kan. Ook bodemverdichting door zware machines draagt bij aan waterophoping op en rondom de boerderij.

Bedrijfspanden op een industrieterrein

Er zijn meerdere redenen dat bedrijven die op een industrieterrein gevestigd zijn, meer risico lopen op waterschade. Allereerst hebben ze vaak platte daken, zoals bij utiliteitsbouw meestal het geval is. Ten tweede is er op industrieterreinen veel verharding en weinig groen. Hierdoor zijn er nauwelijks natuurlijke bronnen om water te absorberen.

Hoe kunt u wateroverlast voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om wateroverlast en de daarbij behorende schade te voorkomen. Hieronder vindt u enkele tips:

  • Stel een noodplan op, zodat u weet hoe u moet handelen en wie u kunt bellen als er wateroverlast dreigt.
  • Plan regelmatig onderhoud in voor uw goten, regenwaterafvoer en sprinklerinstallaties.
  • Installeer een wateralarm om wateroverlast te signaleren, ook wanneer u niet aanwezig bent.
  • Installeer een automatische waterpomp voor kelders en laaggelegen ruimtes.
  • Plaats belangrijke spullen op verhoogde platforms om waterschade te minimaliseren.
  • Breng waterdichte afdichtingen aan op muren, vloeren en funderingen.
  • Investeer in groenvoorzieningen om waterinfiltratie in de bodem rondom uw pand te verbeteren.
  • Inspecteer uw gebouw regelmatig op scheuren en andere tekenen van schade.
  • Gebruik een noodstroomvoorziening om te voorkomen dat ze uitvallen bij een stroomstoring als gevolg van wateroverlast.

Huur met spoed een professionele waterzuiger bij WALO

Kampt u met wateroverlast in uw bedrijfspand? Voorkom onnodige schade en huur per direct een professionele waterzuiger bij WALO. Wij zijn al tientallen jaren hét kennis- en adviescentrum voor reiniging en hygiëne in de Benelux en bieden 24/7 incidentenbestrijding voor uw bedrijf.

Waterzuiger huren bij WALO

Auteur: Cees Lodder, reinigingsadviseur bij WALO

Cees Lodder is al sinds jaar en dag betrokken bij het familiebedrijf van WALO. Als reinigingsadviseur ondersteunt hij klanten bij uiteenlopende hygiënevraagstukken, waaronder vloerreiniging en industriële schoonmaak.