,

Wat is het norovirus en hoe voorkomt u het?

Het norovirus komt regelmatig voor in ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Maar hoe ontstaat dit virus precies? Wat zijn de symptomen? Welke maatregelen treden er in werking na een besmetting? En wat kunt u als zorginstelling of zorgmedewerker doen om het norovirus  op uw afdeling te voorkomen? WALO werkt al meer dan tachtig jaar als hygiëne- en reinigingsadviseur voor de zorgsector en legt het u graag uit. 

Wat is het norovirus? 

Het norovirus is een virus dat een ontsteking in het maagdarmkanaal veroorzaakt. De symptomen hiervan lijken op een stevige buikgriep. De meest voorkomende klachten zijn braken, diarree, koorts, misselijkheid, hoofdpijn, buikkramp. De klachten beginnen relatief snel na de besmetting: vaak al na één tot drie dagen. Deze klachten treden vaak heel plotseling op. Dat geldt vooral voor het hevige braken dat met het norovirus gepaard gaat.  

Het komt soms voor dat iemand besmet raakt, maar geen lichamelijke klachten of symptomen ervaart. In zo'n geval kan diegene toch anderen besmetten. U kunt dit voorkomen door de juiste hygiënemaatregelen te nemen. 

Welke maatregelen gelden bij een besmetting? 

Omdat het norovirus zeer besmettelijk is en gevaarlijk kan zijn voor zieke of verzwakte patiënten, zijn er stevige maatregelen nodig. Deze maatregelen hebben als doel om verdere besmetting te voorkomen. De beste manier om dit te doen, is door de besmette patiënt in isolatie te plaatsen. Vaak betekent dit dat de patiënt op een eenpersoonskamer komt te liggen en dat er contactisolatie plaatsvindt.

contactisolatie patiënt in bed

Wanneer blijkt dat meerdere patiënten op een afdeling besmet zijn, worden deze samen op een kamer gelegd en apart verpleegd. Dit wordt ook wel cohortisolatie genoemd en wordt vaak pas opgeheven nadat een patiënt 48 uur lang klachtenvrij is. 

De verzorging van patiënten met het norovirus voldoet ook aan strenge hygiënevoorwaarden. Zo wordt er van verpleegkundigen en verzorgenden verwacht dat zij een schort en handschoenen dragen en zo nodig ook een medisch mondmasker. 

Hoe voorkomt u verspreiding van het norovirus? 

Zorginstellingen nemen strenge maatregelen om het norovirus te voorkomen. Om de overdracht van micro-organismen tussen patiënten tegen te gaan, zijn hygiënemaatregelen erg belangrijk. Dit geldt vooral voor het wassen en desinfecteren van de handen. Hieronder ontdekt u wat u het beste kunt doen om verspreiding van het norovirus te voorkomen 

1. Zorg voor een goede handhygiëne 

Bij een norovirus-uitbraak gelden vele maatregelen, maar handhygiëne vormt in alle gevallen de basis. Dit is vooral een preventief middel waarmee verspreiding van het virus kan worden voorkomen. Ook voor andere besmettelijke virussen en bacteriën is handhygiëne zeer effectief. Denk bijvoorbeeld aan griep of corona. 

goede handhygiëne

Handhygiëne is belangrijk omdat de overdracht van virussen en bacteriën vaak via de handen plaatsvindt. Dat komt omdat de handen met alles in aanraking komen: machines, apparaten, medische instrumenten, deurknoppen, deurposten, bedden en natuurlijk ook de patiënt zelf. 

Niet iedere zorgmedewerker heeft de juiste kennis over handhygiëne. Dit leidt er vaak toe dat de handen veelvuldig worden gewassen en ontsmet, maar dat de huid hierdoor uitdroogt en beschadigd raakt. U kunt dit voorkomen door gebruik te maken van verzorgende en beschermende crèmes. Deze crèmes zijn speciaal ontwikkeld voor de zorg en voldoen aan de vereisten voor veilig en verantwoord gebruik. 

2. Plaats besmette patiënten in isolatie 

U las zojuist al in het artikel: bij een uitbraak van het norovirus in een zorginstelling, worden besmette patiënten in quarantaine gesteld en geïsoleerd. Ook werken zorgmedewerkers met schorten, mondmaskers en handschoenen om veilig onderzoek te kunnen doen naar de gezondheid van de patiënt. De patiënt maakt bovendien gebruik van een eigen toilet en mag niet zonder toestemming de gang op. 

Nadat de patiënt 48 uur klachtenvrij is, mag die weer gaan en staan waar die wil. Wel is het belangrijk de patiënt goed in de gaten te houden. Zo leidt het norovirus mogelijk tot uitdroging. Zeker wanneer de patiënt veel last heeft gehad van diarree. 

3. Stel een professioneel hygiënewerkplan op 

Steeds meer ziekenhuizen zijn bezig met het verbeteren van hun hygiëne. Daarvoor wordt vaak gebruik gemaakt van een zogenaamd hygiënewerkplan. In zo'n plan wordt tot in detail uitgewerkt hoe de hygiëne in de zorg nog beter kan worden ingericht.

hygiëne in de zorg

In een hygiënewerkplan is aandacht voor handhygiëne, maar ook voor de reiniging van vloeren en oppervlakken en het gebruik van de juist persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Er wordt ook gekeken naar wat er gereinigd dient te worden, hoe vaak dat moet gebeuren, welke middelen daarvoor nodig zijn én of de zorginstelling baat heeft bij het gebruik van een reinigingsmachine. 

Norovirus voorkomen in uw zorginstelling? WALO helpt u verder 

WALO heeft meer dan 80 jaar ervaring in het adviseren van zorginstellingen over hun hygiëne en reiniging. Wij begrijpen het belang van een schone en hygiënische omgeving. Hiermee verkleint u de gezondheidsrisico's van uw patiënten én bestrijdt u het ziekteverzuim onder uw personeel. Hierdoor bewaakt u de continuïteit van uw zorginstelling en levert u veilige en goede zorg aan uw patiënten. 

Wilt u graag hulp bij het verbeteren en verduurzamen van de hygiëne in uw organisatie? En wilt u in minder tijd meer resultaat bereiken en de verspreiding van het norovirus en andere virussen en bacteriën terugdringen? Dan gaat WALO graag vrijblijvend met u in gesprek. Wij ontdekken samen met u wat er goed gaat op het gebied van hygiëne, maar ook waar u kansen laat liggen en hoe u eraan werkt om dit te verbeteren. 

{{ errors.first("form1.field_1") }}
{{ errors.first("form1.field_3") }}
{{ errors.first("form1.field_2") }}
{{ errors.first("form1.privacy") }}