Hoe moet je handen wassen? Een complete uitleg
Sinds de coronacrisis is er meer aandacht dan ooit voor het wassen van de handen. Maar hoe moet je handen wassen om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën achterblijven? En waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? In dit artikel leest u alles wat u wilt weten over handhygiëne.
Handen wassen in eenvoudige 5 stappen
Iedereen wast zijn handen, vaak meerdere malen per dag. We wassen onze handen na een toiletbezoek, voor het eten, na het eten en op diverse andere momenten van de dag. Toch wassen veel mensen hun handen op de verkeerde manier. Vaak gebeurt het snel en slordig en is het effect daardoor minimaal.
In de infographic hieronder ontdekt u hoe u uw handen in 5 eenvoudige stappen kunt wassen:
De meest gemaakte fouten bij handen wassen
- We wassen de handen te kort en te vluchtig. Hierdoor worden ze onvoldoende gereinigd.
- We drogen de handen onvoldoende af, waardoor ziektekiemen zich alsnog verspreiden.
- We gebruiken een heteluchtdroger, waardoor bacteriën eerder toenemen dan afnemen.
Wanneer moet u de handen wassen?
Het wassen van de handen vindt bij voorkeur meerdere malen per dag plaats. Dat geldt zeker wanneer u in een omgeving werkt waar hygiëne heel belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan de foodsector of de zorg. Ook thuis is het echter belangrijk om uw handen goed schoon te houden. Zorg daarom dat u uw handen in elk geval wast op de volgende momenten:
- Na een toiletbezoek
- Na het snuiten van uw neus
- Na het hoesten of niezen
- Voor en na een wondbehandeling
- Voor het (klaarmaken van) eten
- Na het (klaarmaken van) eten
- Voor en na het reinigen van uw huis
Waarom is handhygiëne zo belangrijk?
Dankzij een goede handhygiëne verkleint u de kans op het overdragen van bacteriën en ziektekiemen. Ook verkleint u de kans om zelf ziek te worden. Dat komt omdat de handen een belangrijke bron zijn van de verspreiding van bacteriën. De handen raken immers van alles aan – deurknoppen, oppervlakten, de toiletbril en meer.
Omdat u met de handen regelmatig in de ogen wrijft of uw neus en mond aanraakt, wordt u gemakkelijk ziek. Door voldoende aandacht te besteden aan het wassen en verzorgen van de handen, kunt u veel risico's voorkomen. Maar liefst 80% van de infecties ontstaat door een gebrek aan handen wassen. Door hier zelf goed op te letten, dringt u dit percentage sterk terug.
Handen wassen is privé belangrijk, maar ook op het werk. Wist u bijvoorbeeld dat 13% van de werknemers zich jaarlijks ziekmeldt en dat dit leidt tot een omzetverlies van zo'n 100 miljoen euro in Nederland? Hoe beter de handhygiëne op het werk, hoe minder ziekteverzuim er plaatsvindt.
Alleen handen wassen is vaak niet genoeg
Handen wassen is een belangrijke eerste stap, maar het is vaak niet genoeg om de verspreiding van ziekten zoals griep of corona te voorkomen. Wilt u het écht goed doen? Kies er dan voor om de handen niet alleen te wassen, maar deze ook te verzorgen en te desinfecteren. Dit bereikt u door een hydraterend desinfectiemiddel te gebruiken en door uw handen regelmatig in te smeren met verzorgende handcrème.
Wilt u hier graag meer over weten? Lees dan gerust ook ons artikel over de vijf momenten van handhygiëne. Hierin vindt u van A tot Z hoe de handen op de beste wijze gereinigd en verzorgd kunnen worden.
Handhygiëne bevorderen op het werk? Maak een hygiënewerkplan
Wilt u de handhygiëne op het werk bevorderen? En wilt u een positieve gedragsverandering teweegbrengen onder uw personeel? Dan biedt een hygiënewerkplan uitkomst. WALO heeft meer dan dertig jaar ervaring in reiniging en hygiëne en helpt u graag verder.
Allereerst gaan wij vrijblijvend met u in gesprek over wat uw bedrijf nodig heeft. Vervolgens kijken we naar het ziekteverzuim binnen uw organisatie, naar uw schoonmaakgewoontes en naar het hygiëneplan waar u op dit moment mee werkt. Dat doen we tijdens een audit en inventarisatie.
Op basis daarvan bepalen we samen met u wat u kunt doen om de handhygiëne en de algehele hygiëne op het werk te bevorderen. Eventueel voorzien we u en uw personeel van een demo waarin we dit van A tot Z uitleggen. Meer weten? Vraag een adviesgesprek aan via onderstaand formulier.