,

Beschermingsmiddelen (PBM) bij corona en griep

Persoonlijke beschermingsmiddelen worden ook wel kortweg PBM genoemd en zijn bedoeld om werknemers in de zorg te beschermen tegen ziektes, virussen en bacteriën. Sinds de coronacrisis is er meer aandacht dan ooit voor persoonlijke beschermingsmiddelen en hygiëne in de zorg. Dat is niet verrassend, want dankzij deze producten kan de verspreiding van corona, griep en andere ziekten worden tegengegaan. Dit levert een veiligere situatie op voor patiënten, maar ook voor werknemers. 

Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)? 

Onder persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) verstaan we diverse middelen die zorgmedewerkers dragen om zichzelf en anderen te beschermen tegen virussen, bacteriën en ziekten. Voorbeelden van PBM's zijn isolatiejassen, halterschorten, mondmaskers, medische handschoenen en schoenovertrekken. Ook spatbrillen en gezichtsschilden behoren hiertoe.

beschermingsmiddelen

Door wie worden deze beschermingsmiddelen gebruikt? 

In de zorg worden PBM's gebruikt door een groot deel van het personeel. Vooral in de operatiekamer (OK) zijn persoonlijke beschermingsmiddelen belangrijk, maar dit geldt ook op de Intensive Care (IC) en op quarantaine-afdelingen. 

Onder de gebruikers van PBM vallen dus verzorgenden IG, verpleegkundigen, artsen, operatieassistenten, anesthesisten en diverse andere medische professionals. 

Waar moet u op letten bij de aanschaf hiervan? 

Wanneer u PBM's wilt aanschaffen voor uw zorginstelling, is het essentieel dat u voor materialen kiest die volledig gecertificeerd zijn. Hierdoor voorkomt u tekortkomingen en verzekert u zich ervan dat uw personeel geen virussen, bacteriën of ziektes verspreidt. Dat laatste kan nooit helemaal worden voorkomen, maar met PBM's kan de kans hierop wel stevig worden beperkt. 

De ervaring leert dat er vooral bij de aanschaf van mondmaskers fouten worden gemaakt. Er wordt dan bijvoorbeeld gekozen voor een grote lading goedkope mondmaskers, maar achteraf blijkt dat de werking hiervan onvoldoende is. 

FFFP2 mondmasker

Wilt u mondmaskers aanschaffen die over alle benodigde keurmerken beschikken? Kies dan voor FFP2-mondneusmakers of IRR-chirurgische mondmaskers. Let er tevens goed op wanneer en onder welke voorwaarden u deze mondmaskers mag gebruiken. Zo is het bij aerosolvormende medische procedures altijd nodig een FFP2-mondneusmasker te dragen. 

Zijn PBM’s genoeg voor het tegengaan van griep en corona? 

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn enorm effectief in het tegengaan van griep en corona. Toch is enkel het gebruik van PBM's niet voldoende. Aanvullende maatregelen die u als zorginstelling kunt nemen, is de aanschaf van goede handverzorging- en handdesinfectieproducten voor uw personeel. 

Let er daarbij goed op dat u geen goedkope middelen aanschaft die de huid op de lange termijn beschadigen en uitdrogen. U kunt beter kiezen voor medisch verantwoorde handreinigingsproducten. Een voorbeeld van een betrouwbare fabrikant is SC Johnson. Deze fabrikant levert handverzorgingsproducten voor de medische industrie en heeft klanten door heel Nederland en daarbuiten. 

Handreiniging SC Johnson

In het assortiment van WALO vindt u diverse handreinigingsproducten voor de zorg. Benieuwd geworden? Bekijk onze voorraad via de button hieronder. 

Waar kunt u persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaffen? 

PBM's worden door verschillende bedrijven in Nederland aangeboden. Hier zitten ervaren experts tussen, maar ook zogenaamde dozenschuivers die deze producten goedkoop inkopen vanuit Azië en deze vervolgens met goede winst doorverkopen. 

Om te voorkomen dat u in zee gaat met zo'n dozenschuiver, is het belangrijk dat u de nodige research doet. Controleer goed welke producten worden verkocht en wat de keurmerken hiervan zijn. Kijk zo mogelijk ook naar de reviews van het bedrijf. Zo kunt u inschatten of en in hoeverre de organisatie betrouwbaar is. 

WALO heeft tientallen jaren ervaring in hygiëne en reiniging in de zorg. Wij leveren PBM's aan tientallen zorginstellingen door heel de Benelux, waaronder grote ziekenhuizen in Nederland. Zoekt u een betrouwbare partner op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg? Dan staat WALO voor u klaar. 

Bekijk onze PBM's